Geweld moet stoppenEr moet een staakt- het-vuren komen en dan onderhandelen. Dat is de manier waarop een oorlog stopt. Daarvoor moet Poetin naar onderhandelingstafel worden gemanoeuvreerd, zonder gezichtsverlies.
Misschien helpt het als de VS zegt geen NAVO-uitbreiding meer. Dat zou niet alleen Rusland waarderen maar ook bijvoorbeeld China en India. Veel niet-westerse landen zijn tegen Poetin's agressie. Maar ze zien NAVO wel als een bedreiging. En met reden... Wendela de Vries schreef deze tekst voor de Vredesactie op 25 april 2022. |
Terwijl de mensen uit Marioepol nog steeds in levensgevaar verkeren, verplaatst de oorlog in Oekraïne zich richting Moldavië, Transnistrie.
Nieuwe gebieden liggen onder vuur. Het romantische Odessa waar Paustovski zijn mooie boeken over geschreven heeft, en waar de zanger van de Amsterdam Klezmer Band vandaan komt. Oorlog maakt zoveel moois kapot.
De oorlog maakt niet alleen slachtoffers in Oekraïne. Stijgende graanprijzen leiden tot honger in grote delen van Afrika. Stijgende brandstofprijzen gaan ook vooral de mensen met weinig geld treffen. Niet alleen hier, maar ook in veel arme delen van de wereld.
Geweld moet stoppen. Oorlog moet stoppen. Daar moeten we alles op inzetten. Er moet een staakt- het-vuren komen en onderhandelen. Dat is de manier waarop een oorlog stopt. Daarvoor moet Poetin naar onderhandelingstafel gemanouvreerd, zonder gezichtsverlies. (Je zou hem liefst op z'n gezicht willen slaan maar dat helpt niet).
Misschien helpt het als de VS zegt: geen NAVO-uitbreiding meer. Dat zou niet alleen Rusland waarderen maar ook bijvoorbeeld China en India. Veel niet-westerse landen zijn tegen Poetin's agressie. Maar ze zien NAVO wel als een bedreiging.
En met reden. Vandaag zijn nieuwe cijfers over wereldwijde militaire uitgaven gepubliceerd. Die zijn gestegen in 2021, ondanks corona. Met 0,7 procent zijn ze opgelopen tot 2,1 biljoen dollar. Waarvan ruim 55 procent wordt uitgegeven door NAVO landen. Dus ruim meer dan de helft. China 14%, Rusland 3,1%.
In de cijfers over dit jaar 2022, zal NAVO nog veel hoger uitkomen, alle militaire budgetten in westerse landen gaan fors omhoog. Maar ze zijn dus al heel erg hoog, De NAVO heeft al een grote militaire overmacht.
En wat had je met dat geld allemaal kunnen doen aan productieve, constructieve investeringen. In zorg, in onderwijs. Wij koesteren zo enorm onze democratie tegenover de dictatuur van iemand als Poetin. Laten we dan ook iedereen gelijke kansen op zorg en onderwijs geven. VS geeft in zijn eentje 38% van alle militaire uitgaven in de wereld uit. Terwijl er daar zoveel armen zijn. Moeten wij ons spiegelen aan de militaire uitgaven van de VS?
Die uitgaven hadden ook kunnen gaan naar energietransitie. De klimaatcrisis afremmen maakt wereld ook veel veiliger. In Nederland gaat de verhoging van de militaire uitgaven niet alleen ten kosten van meer productieve investeringen. De extra wapenaankopen zullen ook leiden tot concurrentie op arbeidsmarkt en wegtrekken van technisch personeel bij andere sectoren. Aan technisch personeel is in NL een tekort, voor de werkgelegenheid hebben we die wapenindustrie niet nodig.
Intussen lobbyen wapenbedrijven onverminderd voort. In Brussel bij EU proberen ze nu te worden opgenomen in de taxonomie, het overzicht van duurzame investeringen waar groene beleggingsfondsen naartoe kunnen. En als we niet oppassen gaat ze dat lukken ook. Want eigenlijk alles waar de wapenindustrie voor lobbyt, krijgen ze op dit moment op een presenteerblaadje aangereikt.
En het westen gaat steeds zwaardere wapens leveren aan Oekraïne. Daarmee kan Oekraïne de oorlog niet winnen. Maar ze kunnen nog wel heel lang doorvechten. Het verandert de machtsverhoudingen maar het stopt niet het geweld.
Om de oorlog te stoppen moet je onderhandelen. En moet je de geldstroom naar Rusland afknijpen door niet langer Russische olie en gas te kopen. Als je dat niet doet, kan je nog zo veel wapens leveren, maar komt er nooit een eind aan het geweld.
Alle aandacht gaat naar wapenleveranties, maar die helpen niet. En intussen stuurt Rusland soldaten die, net als altijd, zijn geworven onder de armste delen van de bevolking met de minste kansen. Al die jonge mensen die moeten vechten, al die slachtoffers. We hoeven geen militaire overwinning. Het geweld moet stoppen.
Wendela de Vries van Stop Wapenhandel schreef deze toespraak voor de protestactie 'Stop de oorlog' op 25 april bij het Russisch Handelsagentschap op het Museumplein in Amsterdam. De tekst werd uitgesproken door Guido van Leemput.