Kijk op de week van 21 tot 28 novemberDe ontwikkelingen in de afgelopen week lijken geen nieuwe ontwikkelingen in de oorlog te hebben opgeleverd.
De Russen blijven de energievoorziening van Oekraïne bombarderen. Oekraïense technici moeten alle zeilen bijzetten om via noodreparaties de voorziening van stroom, water en gas op gang te houden. Dat lukt een beetje. Oekraïne begrijpt dat het geen krimp mag geven in deze keiharde oorlog. Van nieuwe grote vluchtelingenstromen is nog niets bekend. De door Rusland verhoopte onderlinge spanningen in de Oekraïense leiding hebben wel al één voorval aan het licht gebracht. President Zelensky kritiseerde burgemeester Klitsjko van Kiev dat de reparaties niet snel genoeg resultaat haalden. Maar dat zijn nog geen berichten van beleidsmatige koersverschillen in de leiding van Oekraïne over het vervolg of de oplossing van de oorlog. Guido van Leemput presenteerde deze stand van zaken tijdens de vredesactie op maandag 28 november 2022 tijdens de 38e vredesactie op het Museumplein. Dit is de uitgebreide versie van het uitgesproken verhaal. |
De gevolgen van de bevriezingspolitiek beginnen ook door te dringen in het Westen. Er zijn hulpmaatregelen genomen met de belofte van de levering van grote generatoren en andere hulpmaatregelen. De Nederlandse regering heeft gemeld dat 162 miljoen zal worden bijgedragen aan het voorbereiden van Oekraïne op de aankomende winter voor ‘de borging van elektriciteit en warmte voor bedrijven en huishoudens’. Wat dat precies inhoudt is niet duidelijk. Het sluit aan bij het nieuws dat de VS enkele miljarden humanitaire hulp ter beschikking stellen.
Meer wapens
Het was te verwachten dat na de raketinslag net over de Poolse grens vorige week en in de Russische campagne van bevriezingspolitiek nieuwe militaire steunmaatregelen uit het Westen zou loskomen. Tot nu toe had de NAVO op bevel van de VS vier taboes bij het leveren van militaire goederen. Geen ATACMS, langeafstandsraketten die zo’n bereik hebben dat ze Rusland en de Krim kunnen bereiken; geen westerse straaljagers; geen westerse tanks en niet een groot aantal typen geavanceerde luchtafweer. Die taboes beginnen te schuiven.
Conflict Duitsland-Polen
Er is een conflict aan het licht gekomen tussen Duitsland en Polen. In Polen werden twee weken geleden twee burgers dodelijk getroffen door een Oekraïense afweerraket. Dat heeft tot gevolg gehad dat meer wapens aan Oekraïne en Oost-Europese NAVO-staten zijn beloofd.
Duitsland beloofde Polen Patriot-luchtafweerraketten en Polen besloot twee dagen daarna dat ze die raketten net over de grens in Oekraïne wil plaatsen. Ze bracht de Duitse regering in verlegenheid. Het laatste nieuws is dat de NAVO geen bezwaar heeft tegen plaatsing in Oekraïne. Van de Amerikaanse regering heb ik daarover nog niets vernomen.
Nieuw pakket VS
De VS hebben vorige week opnieuw een wapenpakket van 400 miljoen aangeboden aan Oekraïne. Opnieuw de HIMARS-kanonnen en ongelofelijk veel munitie voor artilleriestukken van 155 mm.
In de New York Times van zaterdag verscheen een uitvoerig artikel over de uitputting van de bestaande voorraden van de Westerse sponsors. Dat is een belangrijk manco in de uitputtingsoorlog van Oekraïne en Rusland.
Nederlandse hulp
De 800 miljoen wapenhulp van Nederland aan Oekraïne betreft de nieuwwaarde. Vorige week meldde ik dat raadselachtig te vinden gezien het grote verschil in de twee kort na elkaar genoemde bedragen, 322 en 800 miljoen. Navraag op het ministerie van Defensie heeft geleerd dat de 800 miljoen de nieuwwaarde is. Het bedrag dat moet worden uitgegeven aan het aanschaffen van de dezelfde wapens die het heeft weggegeven. De dagwaarde was 332 miljoen. Over de aangeboden ruil met F-16’s is niets vernomen.
Oorlogswinst
Afgelopen weekend bleek dat er een ruzie is uitgebroken tussen toplui van de EU en de VS. Als je nuchter naar de gevolgen kijkt dan profiteren de VS het meest van de oorlog. Ze verkopen meer gas en rekenen hogere prijzen en ze verkopen meer wapens. Aldus een anonieme bron hoog in de EU. De oorlog vreet alles op.
Bovenstaande samenvatting werd uitgesproken op het Museumplein. Hij is gebaseerd op het onderstaande uitgebreidere verhaal.
Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor de humanitaire gevolgen van de Russische bevriezingspolitiek. De levens van miljoenen mensen worden bedreigd, aldus de WHO.
Oekraïense elektriciens werken permanent om de productie van elektriciteit op gang te houden. Dat gaat logischerwijs moeizaam. De gevreesde vluchtelingenstromen zijn nog niet gesignaleerd. Maar er zijn wel tekenen van interne spanningen in de Oekraïense politiek. Afgelopen vrijdag bekritiseerde de president Zelenski de burgemeester van Kiev, Klistsjko in het openbaar dat het stadsbestuur te weinig zou doen om de schade aan de elektriciteitsbedrijven snel genoeg te herstellen. Er zijn te weinig buurtcentra in de vorm van tenten waar de kachel brandt en elektriciteit is voor het opladen van powerbanks en telefoons zijn.
2. Escalatie Moldavië
De Oekraïense infrastructuur wordt getroffen en wat politieke gezien ook ernstig is. Ook Moldavië is getroffen. Dat kwam door de koppeling van Moldavië aan net van Oekraïne.
Dat probleem lijkt nu opgelost omdat Roemenië een koppeling met het Moldavische net heeft gemaakt. Daarmee lijkt een nieuwe escalatie opgelost. Het moet alleen nog worden uitgevoerd.
3. Buitenlandse humanitaire hulp
Verschillende westerse landen komen met noodhulp om Oekraïne te steunen in de komende winter, bij het stutten van de verdediging tegen de Russische bevriezingspolitiek. De VS trokken 4,5 miljard dollar uit.
De Nederlandse regering heeft gemeld dat 162 miljoen zal worden bijgedragen ‘aan het voorbereiden van Oekraïne op de aankomende winter voor de borging van elektriciteit en warmte voor bedrijven en huishoudens.’ Er is sprake van veel en zware generatoren.
4. Buitenlandse militaire hulp
Het was te verwachten dat na de raketinslag net over de Poolse grens vorige week en in de Russische campagne van bevriezingspolitiek nieuwe militaire steunmaatregelen uit het Westen zou loskomen. Tot nu toe had de NAVO op bevel van de VS vier taboes bij het leveren van militaire goederen. Geen ATACMS, langeafstandsraketten die zo’n bereik hebben dat ze Rusland en de Krim kunnen bereiken; geen westerse straaljagers; geen westerse tanks en niet een groot aantal typen geavanceerde luchtafweer. Die taboes zijn aan het schuiven.
Duitsland deed Polen het aanbod om Patriot-luchtafweer te leveren om aan de grens te met Oekraïne te plaatsen. Binnen een paar dagen stelde de Poolse regering dat het beter is de luchtafweer in Oekraïne zelf te plaatsen, zij het net over de grens. Dat leidde tot een verkapte ruzie waarbij Duitsland zich meegaand opstelde en stelde dat de NAVO mag beslissen. NAVO-baas Stoltenberg heeft geen bezwaar, maar wat vinden de Amerikanen? Dit conflict is een uiting van de schuivende grenzen bij het leveren van westerse wapensystemen.
Verder levert Groot-Brittannië Oekraïne helikopters. In de VS is de roep om toch bewapende drones te leveren aangezwollen.
De VS sturen ook speciale machinegeweren tegen de Iraanse drones. Het VK levert antiraket-raketten en Turkije lasergestuurde raketten aan Oekraïne.
De VS hebben afgelopen week opnieuw een wapenpakket van 400 miljoen aangeboden aan Oekraïne. Opnieuw de HIMARS-kanonnen en ongelofelijk veel munitie voor artilleriestukken van 155 mm.
5. NAVO-wapens raken op
Ondertussen confereerden de militaire chefs en ministers van Defensie in Canada (Halifax) vorig weekend over het op voorraad krijgen van munitie en wapens. De NAVO-voorraden raken leeg. Dát nu meldde Defensie níet over de conferentie. Defensie had het over high-tech-samenwerking als gespreksonderwerp. High-samenwerking wordt de gewenste uitweg, maar is niet het probleem.
Het groeiende probleem is de uitputting van de bestaande voorraden van de Westerse wapenleveranciers van Oekraïne.
De voorraden die worden weggegeven zijn bijna op. In zeker 20 van de 30 NAVO-landen is dat het geval. Nederland zou niet bij deze 20 horen.
6. Wapens voor Oekraïne
Tien dagen geleden meldde minister Ollongren dat voor 800 miljoen is weggeven. Dit nadat ze drie dagen tevoren in een brief aan de Kamer een bedrag van 322 miljoen had aangegeven. Een half miljard erbij in drie dagen. Na navraag op het ministerie blijkt dat die 800 miljoen de aanschafprijs is die Nederland voor de nieuwe spullen moet betalen. De vervangwaarde. “Als je de vervangingswaarde van augustus + steunpakketten (100 miljoen IFU -Oorlogsfonds van de VK-, en 120 miljoen NL-VS-Tsj) uit de Kamerbrief van 16 november jl optelt, kom je op 746 miljoen.” Aldus een woordvoerder van Defensie. Inmiddels is dit alweer met 11 miljoen opgelopen.
7. Najaarsnota Defensie
Afgelopen vrijdag kwam de zogeheten Najaarsnota 2022 van het ministerie van Defensie uit. De laatste aanpassing van het lopende begrotingsjaar. Daarin staat dat een miljard van de voorgenomen uitgaven in 2022 niet kon worden uitgevoerd. Daarom zal dat miljard van de begroting worden gehaald.
De redenen zijn volgens de minister vertragingen als gevolg van COVID-19; het tekort aan microchips bijvoorbeeld; verstoorde toeleveringsketens en de oorlog in Oekraïne. Voorts heeft ook defensie last van de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De onstuimige militariseringsplannen worden dus gekortwiekt door gebrek aan mensen, dat is al lang bekend, en de gebreken in de wereldeconomie waaronder die van het militair-industrieel complex. Dat maakte allemaal niets uit voor nieuwe onstuimige militariseringsplannen in de begroting van 2023 die vorige week door de meerderheid van de Kamer is goedgekeurd. Daarin werd de begroting met 5 miljard verhoogd ten aanzien van die van 2022, die nu met een 1 miljard wordt verlaagd.
Oorlogswinst
Afgelopen weekend bleek dat er een ruzie is uitgebroken tussen toplui van de EU en de VS.
Als je nuchter naar de gevolgen kijkt dan profiteren de VS het meest van de oorlog. Ze verkopen meer gas en rekenen hogere prijzen en ze verkopen meer wapens. Aldus een anonieme hoge pief van de EU.
De oorlog vreet alles op. Mensen in Oekraïne en Rusland, middelen in Europa en Amerika.
Graag tot volgende week.
Guido van Leemput is mede-initiatiefnemer van Stop de Oorlog Amsterdam. Hij was eerder mede-oprichter van het Amsterdams Vredesinitiatief
Meer wapens
Het was te verwachten dat na de raketinslag net over de Poolse grens vorige week en in de Russische campagne van bevriezingspolitiek nieuwe militaire steunmaatregelen uit het Westen zou loskomen. Tot nu toe had de NAVO op bevel van de VS vier taboes bij het leveren van militaire goederen. Geen ATACMS, langeafstandsraketten die zo’n bereik hebben dat ze Rusland en de Krim kunnen bereiken; geen westerse straaljagers; geen westerse tanks en niet een groot aantal typen geavanceerde luchtafweer. Die taboes beginnen te schuiven.
Conflict Duitsland-Polen
Er is een conflict aan het licht gekomen tussen Duitsland en Polen. In Polen werden twee weken geleden twee burgers dodelijk getroffen door een Oekraïense afweerraket. Dat heeft tot gevolg gehad dat meer wapens aan Oekraïne en Oost-Europese NAVO-staten zijn beloofd.
Duitsland beloofde Polen Patriot-luchtafweerraketten en Polen besloot twee dagen daarna dat ze die raketten net over de grens in Oekraïne wil plaatsen. Ze bracht de Duitse regering in verlegenheid. Het laatste nieuws is dat de NAVO geen bezwaar heeft tegen plaatsing in Oekraïne. Van de Amerikaanse regering heb ik daarover nog niets vernomen.
Nieuw pakket VS
De VS hebben vorige week opnieuw een wapenpakket van 400 miljoen aangeboden aan Oekraïne. Opnieuw de HIMARS-kanonnen en ongelofelijk veel munitie voor artilleriestukken van 155 mm.
In de New York Times van zaterdag verscheen een uitvoerig artikel over de uitputting van de bestaande voorraden van de Westerse sponsors. Dat is een belangrijk manco in de uitputtingsoorlog van Oekraïne en Rusland.
Nederlandse hulp
De 800 miljoen wapenhulp van Nederland aan Oekraïne betreft de nieuwwaarde. Vorige week meldde ik dat raadselachtig te vinden gezien het grote verschil in de twee kort na elkaar genoemde bedragen, 322 en 800 miljoen. Navraag op het ministerie van Defensie heeft geleerd dat de 800 miljoen de nieuwwaarde is. Het bedrag dat moet worden uitgegeven aan het aanschaffen van de dezelfde wapens die het heeft weggegeven. De dagwaarde was 332 miljoen. Over de aangeboden ruil met F-16’s is niets vernomen.
Oorlogswinst
Afgelopen weekend bleek dat er een ruzie is uitgebroken tussen toplui van de EU en de VS. Als je nuchter naar de gevolgen kijkt dan profiteren de VS het meest van de oorlog. Ze verkopen meer gas en rekenen hogere prijzen en ze verkopen meer wapens. Aldus een anonieme bron hoog in de EU. De oorlog vreet alles op.
Bovenstaande samenvatting werd uitgesproken op het Museumplein. Hij is gebaseerd op het onderstaande uitgebreidere verhaal.
- Bevriezingspolitiek
- Escalatie Moldavië
- Buitenlandse humanitaire hulp
- Buitenlandse militaire hulp
- NAVO-wapens raken op
- Wapens voor Oekraïne
- De Najaarsnota
Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor de humanitaire gevolgen van de Russische bevriezingspolitiek. De levens van miljoenen mensen worden bedreigd, aldus de WHO.
Oekraïense elektriciens werken permanent om de productie van elektriciteit op gang te houden. Dat gaat logischerwijs moeizaam. De gevreesde vluchtelingenstromen zijn nog niet gesignaleerd. Maar er zijn wel tekenen van interne spanningen in de Oekraïense politiek. Afgelopen vrijdag bekritiseerde de president Zelenski de burgemeester van Kiev, Klistsjko in het openbaar dat het stadsbestuur te weinig zou doen om de schade aan de elektriciteitsbedrijven snel genoeg te herstellen. Er zijn te weinig buurtcentra in de vorm van tenten waar de kachel brandt en elektriciteit is voor het opladen van powerbanks en telefoons zijn.
2. Escalatie Moldavië
De Oekraïense infrastructuur wordt getroffen en wat politieke gezien ook ernstig is. Ook Moldavië is getroffen. Dat kwam door de koppeling van Moldavië aan net van Oekraïne.
Dat probleem lijkt nu opgelost omdat Roemenië een koppeling met het Moldavische net heeft gemaakt. Daarmee lijkt een nieuwe escalatie opgelost. Het moet alleen nog worden uitgevoerd.
3. Buitenlandse humanitaire hulp
Verschillende westerse landen komen met noodhulp om Oekraïne te steunen in de komende winter, bij het stutten van de verdediging tegen de Russische bevriezingspolitiek. De VS trokken 4,5 miljard dollar uit.
De Nederlandse regering heeft gemeld dat 162 miljoen zal worden bijgedragen ‘aan het voorbereiden van Oekraïne op de aankomende winter voor de borging van elektriciteit en warmte voor bedrijven en huishoudens.’ Er is sprake van veel en zware generatoren.
4. Buitenlandse militaire hulp
Het was te verwachten dat na de raketinslag net over de Poolse grens vorige week en in de Russische campagne van bevriezingspolitiek nieuwe militaire steunmaatregelen uit het Westen zou loskomen. Tot nu toe had de NAVO op bevel van de VS vier taboes bij het leveren van militaire goederen. Geen ATACMS, langeafstandsraketten die zo’n bereik hebben dat ze Rusland en de Krim kunnen bereiken; geen westerse straaljagers; geen westerse tanks en niet een groot aantal typen geavanceerde luchtafweer. Die taboes zijn aan het schuiven.
Duitsland deed Polen het aanbod om Patriot-luchtafweer te leveren om aan de grens te met Oekraïne te plaatsen. Binnen een paar dagen stelde de Poolse regering dat het beter is de luchtafweer in Oekraïne zelf te plaatsen, zij het net over de grens. Dat leidde tot een verkapte ruzie waarbij Duitsland zich meegaand opstelde en stelde dat de NAVO mag beslissen. NAVO-baas Stoltenberg heeft geen bezwaar, maar wat vinden de Amerikanen? Dit conflict is een uiting van de schuivende grenzen bij het leveren van westerse wapensystemen.
Verder levert Groot-Brittannië Oekraïne helikopters. In de VS is de roep om toch bewapende drones te leveren aangezwollen.
De VS sturen ook speciale machinegeweren tegen de Iraanse drones. Het VK levert antiraket-raketten en Turkije lasergestuurde raketten aan Oekraïne.
De VS hebben afgelopen week opnieuw een wapenpakket van 400 miljoen aangeboden aan Oekraïne. Opnieuw de HIMARS-kanonnen en ongelofelijk veel munitie voor artilleriestukken van 155 mm.
5. NAVO-wapens raken op
Ondertussen confereerden de militaire chefs en ministers van Defensie in Canada (Halifax) vorig weekend over het op voorraad krijgen van munitie en wapens. De NAVO-voorraden raken leeg. Dát nu meldde Defensie níet over de conferentie. Defensie had het over high-tech-samenwerking als gespreksonderwerp. High-samenwerking wordt de gewenste uitweg, maar is niet het probleem.
Het groeiende probleem is de uitputting van de bestaande voorraden van de Westerse wapenleveranciers van Oekraïne.
De voorraden die worden weggegeven zijn bijna op. In zeker 20 van de 30 NAVO-landen is dat het geval. Nederland zou niet bij deze 20 horen.
6. Wapens voor Oekraïne
Tien dagen geleden meldde minister Ollongren dat voor 800 miljoen is weggeven. Dit nadat ze drie dagen tevoren in een brief aan de Kamer een bedrag van 322 miljoen had aangegeven. Een half miljard erbij in drie dagen. Na navraag op het ministerie blijkt dat die 800 miljoen de aanschafprijs is die Nederland voor de nieuwe spullen moet betalen. De vervangwaarde. “Als je de vervangingswaarde van augustus + steunpakketten (100 miljoen IFU -Oorlogsfonds van de VK-, en 120 miljoen NL-VS-Tsj) uit de Kamerbrief van 16 november jl optelt, kom je op 746 miljoen.” Aldus een woordvoerder van Defensie. Inmiddels is dit alweer met 11 miljoen opgelopen.
7. Najaarsnota Defensie
Afgelopen vrijdag kwam de zogeheten Najaarsnota 2022 van het ministerie van Defensie uit. De laatste aanpassing van het lopende begrotingsjaar. Daarin staat dat een miljard van de voorgenomen uitgaven in 2022 niet kon worden uitgevoerd. Daarom zal dat miljard van de begroting worden gehaald.
De redenen zijn volgens de minister vertragingen als gevolg van COVID-19; het tekort aan microchips bijvoorbeeld; verstoorde toeleveringsketens en de oorlog in Oekraïne. Voorts heeft ook defensie last van de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De onstuimige militariseringsplannen worden dus gekortwiekt door gebrek aan mensen, dat is al lang bekend, en de gebreken in de wereldeconomie waaronder die van het militair-industrieel complex. Dat maakte allemaal niets uit voor nieuwe onstuimige militariseringsplannen in de begroting van 2023 die vorige week door de meerderheid van de Kamer is goedgekeurd. Daarin werd de begroting met 5 miljard verhoogd ten aanzien van die van 2022, die nu met een 1 miljard wordt verlaagd.
Oorlogswinst
Afgelopen weekend bleek dat er een ruzie is uitgebroken tussen toplui van de EU en de VS.
Als je nuchter naar de gevolgen kijkt dan profiteren de VS het meest van de oorlog. Ze verkopen meer gas en rekenen hogere prijzen en ze verkopen meer wapens. Aldus een anonieme hoge pief van de EU.
De oorlog vreet alles op. Mensen in Oekraïne en Rusland, middelen in Europa en Amerika.
Graag tot volgende week.
Guido van Leemput is mede-initiatiefnemer van Stop de Oorlog Amsterdam. Hij was eerder mede-oprichter van het Amsterdams Vredesinitiatief