De week van 27 februari - 6 maartDe oorlog wordt nu met zo’n vernietigende kracht gevoerd dat het gebrek aan munitie opvallende vormen begint aan te nemen. De Russische huurlingenbaas Prigozhin commandeerde de regering in Moskou tot onmiddellijke aanvoer van munitie. Anders moet zijn oorlogsbedrijf de slag om Bakhmoet staken.
Die slag is een hel, dus stoppen maar, is ons advies! Maar ook aan Oekraïense zijde, of beter gezegd aan westerse zijde, zijn grote inspanningen nodig om de Oekraïense oorlog gaande te houden. Er worden tal van plannen gemaakt om de westerse wapenindustrie op te porren. En de VS gaven afgelopen vrijdag opnieuw een munitiepakket, nu ter waarde van 400 miljoen dollar. Ondertussen worden nieuwe maar geheime aanvalsplannen beraamd. Ook daarvoor is veel munitie nodig. Dat brengt me op de volgende onderwerpen
Guido van Leemput presenteerde deze stand van zaken tijdens de 54e vredesactie op maandag 6 maart 2023 op het Museumplein. |
Strijd om Bakhmoet - Ontwikkelingen aan het front
Gisteren liet de Oekraïense regering weten dat het leger op één dag 130 Russische aanvallen over een breed front had afgeslagen (Kupiansk, Lyman, Bakhmoet and Avdiivka).
Maar de strijd om Bakhmoet trekt de meeste aandacht. De slag was vanochtend nog bezig en die moet verschrikkelijk zijn. Maar…, de baas van de Wagner-huurlingen, Prigozhin, waarschuwde Moskou vanochtend dat het hele Russische front instort als er niet snel munitie wordt geleverd aan zijn troepen bij Bakhmoet.
Dat lijkt dan ook weer op politieke strijd tussen de Russische warlords.
Zoals bekend was er discussie tussen de Amerikaanse en Oekraïense regering over de beste handelwijze met Bakhmoet. De Amerikanen raadden aan om Bakhmoet te laten schieten. Bakhmoet is strategisch niet zo heel belangrijk. In Oekraïne wordt het als een erezaak opgevat om de stad te behouden.
Niet te controleren berichten spreken van 500 dode en gewonde soldaten per dag, aan beide zijden. Er is een non-stop artilleriebeschieting gaande. Troy Offenbecker is een Amerikaanse ex-marinier die aan Oekraïense kant oorlogsvrijwilliger is, vertelde dat een soldaat die in die strijd wordt ingezet op dat moment een levensverwachting heeft van vier uur.
Het is weinig minder dan een zelfmoordopdracht om daar te moeten vechten.
Veel gebouwen zijn in brand geschoten en Bakhmoet brandt geldt op meerdere manieren.
Het is de hel.
De laatste weken hebben de Russische troepen Bakhmoet steeds meer ingesloten. Ze maken een tangbeweging en laten op dit moment nog één weg naar het westen open. Van de stad, waar oorspronkelijk 70.000 mensen woonden, was vorige week al bijna iedereen gevlucht. Over de resterende 4000 bewoners wordt nu bericht dat ze ook beginnen vluchten. Er is nog een opening van 5 km waardoor Oekraïne aan- en afvoer van troepen kan doen. Inmiddels doen Oekraïense regeringsbronnen uitlatingen om terug te trekken naar de heuvel bij Chasiv Yar, 15 km westelijker om daar verder Russisch oprukken in de rest van de provincie Donetsk te voorkomen. Zo ver is het nog niet, maar het openlijk bespreken van deze optie zegt veel.
2. Begrotingssteun voor Oekraïne
Afgelopen dinsdag was de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, plotseling in Kiev om ook in financiële zin Oekraïne steun te beloven. Zij maakte bekend dat de eerste tranche ter waarde van 1,25 miljard dollar aan begrotingsondersteuning werd overgemaakt. Dat is onderdeel van een totaalpakket van 9,9 miljard dollar.
Dit is een nieuw programma voor 2023 dat volgt op een bedrag van 13 miljard dollar economische hulp over vorig jaar. Het Amerikaanse beleid is erop gericht om publieke dienstverlening in stand te houden, zij bewaren de economische en sociale stabiliteit van Oekraïne. Oorlog voeren kan alleen als er thuis een effectieve regering is, aldus minister Yellen. Zij gaf daarmee aan wat de sociaaleconomische situatie is in Oekraïne, waar het Bruto Binnenlands Product in het oorlogsjaar 2022 met 41% is gedaald.
3. Nieuwe oorlogsplannen
Een voordeel van terugtrekking uit Bakhmoet zou zijn dat mensen en munitie gespaard worden. Er zijn ook tegenstrijdige berichten over een Oekraïense aanval op de Krim. Er worden nieuwe oorlogsplannen gemaakt.
De afgelopen maanden heeft Rusland genadeloze bombardementscampagnes uitgevoerd op de elektriciteitsvoorzieningen. Daarom is er de behoefte uitgesproken voor meer Westerse luchtafweer. Concrete plannen zijn er nog niet, maar dit is een nog te ontwikkelen beleid.
Op een Amerikaanse basis in Duitsland zijn vorige week militaire bijeenkomsten op het hoogste niveau geweest om aanvalsplannen uit te werken voor de Oekraïense krijgsmacht. Waar de aanval wordt ingezet blijft geheim, maar er duidelijke plannen. De Amerikaanse generaal Cavoli, de baas van de Amerikaanse troepen in Europa, is onder druk indruk van de Oekraïense strijdlust en het leervermogen om zich ook militair aan te passen aan de omstandigheden. Dezelfde generaal voegt er aan toe dat de VS en de NAVO zo lang als nodig is zal blijven steunen.
4. Munitiegebrek
Zoals gezegd. Een groot praktisch probleem voor de oorlogvoerende partijen is het nijpende gebrek aan munitie. Dat geldt voor de Russische troepen, maar zeker ook voor de Oekraïense krijgsmacht.
Afgelopen vrijdag hebben de VS een nieuw steunpakket ter waarde van 400 miljoen dollar beloofd. Daarbij gaat het om grote hoeveelheden munitie van verschillende soorten. Het zijn aanvullingen van munitie voor de succesvolle HIMARS-artillerieraketwerper. Granaten van divers kaliber, eigenlijk te veel om op te sommen en er is de aankondiging dat de VS verder werken ‘met de bondgenoten’ om Oekraïne de belangrijkste spullen te leveren.
Een Amerikaanse fabriek zal in de komende twee jaar de productie voor 155mm- granaten vervijfvoudigen.
Bij de Europese bondgenoten is er gewerkt aan plannen om zeker 12 wapenfabrieken in lande van de EU in een hogere productiestand te brengen.
Een 35-jaar oude fabriek in Bulgarije zal worden opgeknapt voor de productie van 122-mm patronen.
Tevens zal de EU tussentijds het budget van het Europese Vredesfaciliteit (EPF, met Engelse afkorting met 1 miljard aanvullen) De EU-lidstaten kunnen hier hun eigen wapendonaties declareren.
Hoewel de krantenlezer geen idee heeft hoe nijpend de situatie is, is de stemming gericht op oorlog voeren, een nieuw offensief, en het sterk opdrijven van de productie van wapens. Het blijft daarbij onduidelijk of alles ‘op tijd’ zal zijn.
5. China en Taiwan
Afgelopen vrijdag stelde Rob de Wijk in zijn wekelijkse hoekje in Trouw dat de machtsverhoudingen in de wereld razendsnel veranderen.
China klimt naar de macht. Directe aanleiding voor zijn constatering is het vredesplan van China over de oorlog in Oekraïne. Met name ten aanzien van punt 3 uit het Chinese plan ‘beëindig de vijandelijkheden.’ We hebben datzelfde vorige week hier besproken, het plan is niet heel concreet.
De Wijk trekt er naar mijn indruk de juiste conclusies uit dat de China ook in diplomatiek opzicht de macht in de wereld probeert te grijpen. ‘Na een jaar oorlog moeten we vaststellen dat het Westen te weinig steun krijgt, dat nieuwe mondiale breuklijnen zichtbaar worden en dat China zijn positie verstevigt. De wereldorde verandert adembenemend snel.’ Aldus De Wijk. “Het enige dat dit proces kan stoppen’, gaat hij verder’, is een overwinning van Oekraïne. Maar die is nog ver weg.’ En daarmee zitten we weer op ons stokpaardje. De oorlog duurt steeds langer, escaleert en verandert alles.
Eén concreet voorbeeld van bestaande maar groeiende tegenstellingen met China. Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken bekend dat voor 619 miljoen dollar aan munitie voor F-16’s van Taiwan wordt geleverd.
Daarnaast bepleitte Christine Wormuth, de Amerikaanse staatssecretaris voor de Landmacht een oorlogsstrategie tegen China.
Het is maar dat we het weten.
6. De kerncentrales van Zaporizha
Het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) stuurt voor de vierde keer een team van gespecialiseerde waarnemers naar het complex met kerncentrales in Zaporizha. De vertraging duurde een maand en zegt iets over de gespannen verhouding tussen Rusland en Oekraïne.
De centrales worden door Rusland bezet en er zijn voortdurend beschietingen bij het complex. Sinds september ’22 waren er nu en dan waarnemers van de IAEA. Nu zijn ze er met de vierde lichting en volgens de baas van de IAEA zijn ze onmisbaar in het verlagen van de risico’s die er genomen worden. De ploeg bestaat uit drie IAEA-specialisten en vier VN-beveiligers. Vorige week ging voor de derde keer in een week de reservestroomlijn stuk. Dus er is nog geen gedemilitariseerde zone rond het complex.
Graag tot volgende week.
Guido van Leemput is mede-initiatiefnemer van Stop de Oorlog Amsterdam. Hij was eerder mede-oprichter van het Amsterdams Vredesinitiatief
Gisteren liet de Oekraïense regering weten dat het leger op één dag 130 Russische aanvallen over een breed front had afgeslagen (Kupiansk, Lyman, Bakhmoet and Avdiivka).
Maar de strijd om Bakhmoet trekt de meeste aandacht. De slag was vanochtend nog bezig en die moet verschrikkelijk zijn. Maar…, de baas van de Wagner-huurlingen, Prigozhin, waarschuwde Moskou vanochtend dat het hele Russische front instort als er niet snel munitie wordt geleverd aan zijn troepen bij Bakhmoet.
Dat lijkt dan ook weer op politieke strijd tussen de Russische warlords.
Zoals bekend was er discussie tussen de Amerikaanse en Oekraïense regering over de beste handelwijze met Bakhmoet. De Amerikanen raadden aan om Bakhmoet te laten schieten. Bakhmoet is strategisch niet zo heel belangrijk. In Oekraïne wordt het als een erezaak opgevat om de stad te behouden.
Niet te controleren berichten spreken van 500 dode en gewonde soldaten per dag, aan beide zijden. Er is een non-stop artilleriebeschieting gaande. Troy Offenbecker is een Amerikaanse ex-marinier die aan Oekraïense kant oorlogsvrijwilliger is, vertelde dat een soldaat die in die strijd wordt ingezet op dat moment een levensverwachting heeft van vier uur.
Het is weinig minder dan een zelfmoordopdracht om daar te moeten vechten.
Veel gebouwen zijn in brand geschoten en Bakhmoet brandt geldt op meerdere manieren.
Het is de hel.
De laatste weken hebben de Russische troepen Bakhmoet steeds meer ingesloten. Ze maken een tangbeweging en laten op dit moment nog één weg naar het westen open. Van de stad, waar oorspronkelijk 70.000 mensen woonden, was vorige week al bijna iedereen gevlucht. Over de resterende 4000 bewoners wordt nu bericht dat ze ook beginnen vluchten. Er is nog een opening van 5 km waardoor Oekraïne aan- en afvoer van troepen kan doen. Inmiddels doen Oekraïense regeringsbronnen uitlatingen om terug te trekken naar de heuvel bij Chasiv Yar, 15 km westelijker om daar verder Russisch oprukken in de rest van de provincie Donetsk te voorkomen. Zo ver is het nog niet, maar het openlijk bespreken van deze optie zegt veel.
2. Begrotingssteun voor Oekraïne
Afgelopen dinsdag was de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, plotseling in Kiev om ook in financiële zin Oekraïne steun te beloven. Zij maakte bekend dat de eerste tranche ter waarde van 1,25 miljard dollar aan begrotingsondersteuning werd overgemaakt. Dat is onderdeel van een totaalpakket van 9,9 miljard dollar.
Dit is een nieuw programma voor 2023 dat volgt op een bedrag van 13 miljard dollar economische hulp over vorig jaar. Het Amerikaanse beleid is erop gericht om publieke dienstverlening in stand te houden, zij bewaren de economische en sociale stabiliteit van Oekraïne. Oorlog voeren kan alleen als er thuis een effectieve regering is, aldus minister Yellen. Zij gaf daarmee aan wat de sociaaleconomische situatie is in Oekraïne, waar het Bruto Binnenlands Product in het oorlogsjaar 2022 met 41% is gedaald.
3. Nieuwe oorlogsplannen
Een voordeel van terugtrekking uit Bakhmoet zou zijn dat mensen en munitie gespaard worden. Er zijn ook tegenstrijdige berichten over een Oekraïense aanval op de Krim. Er worden nieuwe oorlogsplannen gemaakt.
De afgelopen maanden heeft Rusland genadeloze bombardementscampagnes uitgevoerd op de elektriciteitsvoorzieningen. Daarom is er de behoefte uitgesproken voor meer Westerse luchtafweer. Concrete plannen zijn er nog niet, maar dit is een nog te ontwikkelen beleid.
Op een Amerikaanse basis in Duitsland zijn vorige week militaire bijeenkomsten op het hoogste niveau geweest om aanvalsplannen uit te werken voor de Oekraïense krijgsmacht. Waar de aanval wordt ingezet blijft geheim, maar er duidelijke plannen. De Amerikaanse generaal Cavoli, de baas van de Amerikaanse troepen in Europa, is onder druk indruk van de Oekraïense strijdlust en het leervermogen om zich ook militair aan te passen aan de omstandigheden. Dezelfde generaal voegt er aan toe dat de VS en de NAVO zo lang als nodig is zal blijven steunen.
4. Munitiegebrek
Zoals gezegd. Een groot praktisch probleem voor de oorlogvoerende partijen is het nijpende gebrek aan munitie. Dat geldt voor de Russische troepen, maar zeker ook voor de Oekraïense krijgsmacht.
Afgelopen vrijdag hebben de VS een nieuw steunpakket ter waarde van 400 miljoen dollar beloofd. Daarbij gaat het om grote hoeveelheden munitie van verschillende soorten. Het zijn aanvullingen van munitie voor de succesvolle HIMARS-artillerieraketwerper. Granaten van divers kaliber, eigenlijk te veel om op te sommen en er is de aankondiging dat de VS verder werken ‘met de bondgenoten’ om Oekraïne de belangrijkste spullen te leveren.
Een Amerikaanse fabriek zal in de komende twee jaar de productie voor 155mm- granaten vervijfvoudigen.
Bij de Europese bondgenoten is er gewerkt aan plannen om zeker 12 wapenfabrieken in lande van de EU in een hogere productiestand te brengen.
Een 35-jaar oude fabriek in Bulgarije zal worden opgeknapt voor de productie van 122-mm patronen.
Tevens zal de EU tussentijds het budget van het Europese Vredesfaciliteit (EPF, met Engelse afkorting met 1 miljard aanvullen) De EU-lidstaten kunnen hier hun eigen wapendonaties declareren.
Hoewel de krantenlezer geen idee heeft hoe nijpend de situatie is, is de stemming gericht op oorlog voeren, een nieuw offensief, en het sterk opdrijven van de productie van wapens. Het blijft daarbij onduidelijk of alles ‘op tijd’ zal zijn.
5. China en Taiwan
Afgelopen vrijdag stelde Rob de Wijk in zijn wekelijkse hoekje in Trouw dat de machtsverhoudingen in de wereld razendsnel veranderen.
China klimt naar de macht. Directe aanleiding voor zijn constatering is het vredesplan van China over de oorlog in Oekraïne. Met name ten aanzien van punt 3 uit het Chinese plan ‘beëindig de vijandelijkheden.’ We hebben datzelfde vorige week hier besproken, het plan is niet heel concreet.
De Wijk trekt er naar mijn indruk de juiste conclusies uit dat de China ook in diplomatiek opzicht de macht in de wereld probeert te grijpen. ‘Na een jaar oorlog moeten we vaststellen dat het Westen te weinig steun krijgt, dat nieuwe mondiale breuklijnen zichtbaar worden en dat China zijn positie verstevigt. De wereldorde verandert adembenemend snel.’ Aldus De Wijk. “Het enige dat dit proces kan stoppen’, gaat hij verder’, is een overwinning van Oekraïne. Maar die is nog ver weg.’ En daarmee zitten we weer op ons stokpaardje. De oorlog duurt steeds langer, escaleert en verandert alles.
Eén concreet voorbeeld van bestaande maar groeiende tegenstellingen met China. Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken bekend dat voor 619 miljoen dollar aan munitie voor F-16’s van Taiwan wordt geleverd.
Daarnaast bepleitte Christine Wormuth, de Amerikaanse staatssecretaris voor de Landmacht een oorlogsstrategie tegen China.
Het is maar dat we het weten.
6. De kerncentrales van Zaporizha
Het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) stuurt voor de vierde keer een team van gespecialiseerde waarnemers naar het complex met kerncentrales in Zaporizha. De vertraging duurde een maand en zegt iets over de gespannen verhouding tussen Rusland en Oekraïne.
De centrales worden door Rusland bezet en er zijn voortdurend beschietingen bij het complex. Sinds september ’22 waren er nu en dan waarnemers van de IAEA. Nu zijn ze er met de vierde lichting en volgens de baas van de IAEA zijn ze onmisbaar in het verlagen van de risico’s die er genomen worden. De ploeg bestaat uit drie IAEA-specialisten en vier VN-beveiligers. Vorige week ging voor de derde keer in een week de reservestroomlijn stuk. Dus er is nog geen gedemilitariseerde zone rond het complex.
Graag tot volgende week.
Guido van Leemput is mede-initiatiefnemer van Stop de Oorlog Amsterdam. Hij was eerder mede-oprichter van het Amsterdams Vredesinitiatief